Prilagodba pristupačnosti
Školjkaši

SUFINANCIRANJE

Projekt “Integrirani sustav uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena” sufinancira Europska unija sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta je 3.422.948,07 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 2.870.821,65 kuna.

RAZDOBLJE PROVEDBE

Projekt će se provoditi u razdoblju od 20. siječnja 2020. godine do 20. siječnja 2023. godine.

PROJEKT PROVODE

Javno predavanje u Morskom obrazovnom centru

Objavljeno: 23. travnja 2022.

U četvrtak 21.04.2022. godine  održano je javno predavanje o projektu “Integrirani sustav uzgoja alternativnih vrsta školjkaša” u Morskom obrazovnom centru.  Na predavanju su sudjelovali studenti Fakulteta za prirodne znanosti koji se kroz nastavu na preddiplomskom studiju (Ekologija mora, Fiziologija morskih organizama, Ekofiziologija morskih organizama, Marikultura) suočavaju s temama na ovom projektu. Opisana je ideja i ciljevi projekta na ulazu u prostor Morskog obrazovnog centra, a potom demonstriran uzgoj češljače (Aequipecten opercularis)
u promjenjivim klimatskim uvjetima (povišene temperature i sniženog pH i kombinacijom ova dva parametra).

Studenti su imali prilike vidjeti i način na koji se školjkaši hrane, uzgoj kultura algi, te glavni i eksperimentalne akvarije u kojima se provode istraživanja češljače. Studentice koje vrše završne radove na projektu su objasnile ciljeve svojih istraživanja. Na kraju su podijeljeni promotivni materijali o projektu.